Advies zitmeubelen

Stof

De meeste stoffen bekleding van zitmeubelen zijn synthetisch. Deze stof is een samenstelling van verschillende vezels. Bijvoorbeeld acryl, polyamide, polyester en polypropyleen. Het voordeel van deze stoffen is dat ze minder gevoelig zijn voor verkleuring, slijtage en weinig vocht en vuil opnemen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt die wel eens wat op de bank knoeien. Naast de samenstellingen kunnen de vezels op verschillende manieren geweven worden, zo heb je bijvoorbeeld platweefsel, jacquard weving, velvet, ribstof, microvezel, fijne en grove stoffen.


Leder
Over het algemeen worden voor meubelleder huiden van een rund gebruikt. Huiden worden niet geproduceerd, elke huid heeft dan ook zijn eigen natuurlijke kenmerken. Denk hierbij aan littekens, horzelbeten etc. Zachte ledersoorten komen bijvoorbeeld heel dicht bij de natuurlijke huid. Hoe meer beschermende lakbestanddelen op de huid aangebracht worden, hoe eenvoudiger het onderhoud is en hoe beter de weerstand tegen vlekken, zonlicht etc. is. Hoe zachter het leder, hoe kwetsbaarder. Zachte, ofwel dure huiden, hebben dus niet automatisch een langere levensduur.


Microleder

Microleder is een samengesteld product uit zowel leder als textiel. Het onderste deel, ook wel backing genoemd, bestaat uit recyclede ledervezels. De bovenlaag bestaat uit 100% polyester en is eigenlijk hetzelfde als een microvezelstof. De ledervezels worden gewonnen uit de restanten van een stuk lederen huid, ofwel de
ongebruikte delen. Deze restanten worden gerecycled, zodat er weer een groot stuk gebruikt kan worden en er minder restafval is. De bovenlaag van microvezel wordt vervolgens op de lederen backing gelijmd. Daarom noemen we het geheel microleder, omdat er zowel voordelen zijn van microvezel als leder. Enerzijds heb je de dikte van leder, anderzijds heb je de zachte stof waardoor het meteen lekker warm aanvoelt!


Tips

  • Vermijd scherp en hoekig speelgoed, gespen, juwelen, sieraden en nagels van huisdieren op de bekleding.


  • Medicatie in combinatie met transpiratie kan een negatieve invloed hebben op de bekleding. Voorbeelden zijn verkleuring of een snellere slijtage.


  • Spijkerbroeken kunnen afgeven, dit is geen reden voor reclamatie.


  • Voorkom verkleuring door het meubel nooit in direct zonlicht te plaatsen. Ook zitmeubelen dienen zoals elk ander gebruiksvoorwerp regelmatig te worden gereinigd. Laat vervuiling nooit te erg worden, maak het meubel regelmatig voorzichtig schoon met een bijpassend onderhoudsmiddel.


  • Gebruik altijd een speciale meubelborstel en borstel voorzichtig met de vleug mee (wanneer er sprake is van een vleug/pool).


  • Als er lussen of losse draden in de stof zijn gekomen, steek deze dan met een fijn maar stomp voorwerp terug in de stof. Trek er nooit aan, en knip ze vooral niet af.


  • Gebruik bij het stofzuigen geen harde vloerborstel, maar een speciaal meubel mondstuk gecombineerd met een lage zuigkracht. Wrijf altijd met de vleug (pool) mee en stofzuig met beleid, zodat de stof zo min mogelijk wordt opgeruwd en omhoog
    getrokken.


  • Verwijder bij een vlek altijd eerst de vaste bestanddelen voorzichtig met een lepel of een ander stomp voorwerp. Hierna direct een witte badstof handdoek natmaken met lauwwarm water. Wring deze goed uit en plaats daarna de handdoek op de vlek. Laat de handdoek liggen zodat deze de vlek kan absorberen. Wrijf nooit over de vlek/stof. Herhaal zolang als de vlek afgeeft. Geeft de vlek niet meer af, laat de handdoek liggen totdat deze droog is.


  • Maak bij het schoonmaken altijd een draaiende beweging. Voorzichtig deppen, niet drukken, en vooral niet te veel boenen, dit beschadigt de stof.


  • Zijn er specifieke vlekken, neem dan altijd contact op met Stoelenbroertjes voor een reinigingsadvies of reinigingsmiddel. Probeer hierna het geadviseerde middel altijd eerst uit op een minder zichtbare plek


  • Schuif je stoelen nooit strak tegen de tafel. Hiermee voorkom je dat er ongewenste afdrukken en/of verkleuringen ontstaan op de rug- of armleuning van je stoel.